Hvad er cøliaki?


Cøliaki kaldes populært for glutenallergi, men det er ikke en allergi, men en alvorlig, kronisk sygdom!Selvom det ikke er sikkert, at en cøliaker får symptomer, hvis hun spiser noget glutenholdigt, så er det sikkert, at tarmen tager skade – permanent skade! Derfor skal diæten skal altid overholdes.
Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, hvor tarmens overflade ødelægges, og det betyder, at optagelse af næringsstoffer nedsættes. En normal tyndtarmsoverflade består af lange fimrehår, der ligner kornene på en kornmark. Hos en person, der har cøliaki (og som ikke er i behandling), ligner tarmens overflade nærmere en flad, asfalteret vej. Overfladecellerne er ødelagte, og optagelsesevnen er derfor nedsat. Det betyder, at kroppen ikke kan udnytte kostens næringsstoffer fuldt ud.

Udsnit af en normal tarm eller en tarm hos en person
med velbehandlet cøliaki. Tarmens slimhindeoverflade
er foldet.
Udsnit af en tarm hos en person med ubehandlet
cøliaki. Tarmens slimhindeoverflade er flad. Forandringerne
er ikke ligeligt fordelt i tyndtarmen

Cøliaki forårsages af gulten, der er et protein, som findes i de fire kendte kornsorter, hvede, byg, rug og havre. Det er en del af dette protein, prolamin, som kroppen ikke kan tåle.
Hos cøliakere medfører gluten en skadelig immunreaktion i tyndtarmen, og tarmens lange fimrehår skades. Det vides ikke, hvorfor gluten forårsager denne immunreaktion, men tarmen vil altid beskadiges ved indtagelse af gluten, og desværre er skaden ikke til at rette op på igen.
  • Undgå derfor al mad, der indeholder hvede, byg, rug og havre
For mange produkter vil der på varedeklarationen være påført, om de indeholder gluten eller ej. Læs derfor altid varedeklarationen.
Hyppighed
Det vides ikke præcist, hvor mange der har cøliaki i Danmark. Kliniske studier har vist, at hyppigheden af cøliaki formentlig er så høj som svarende til 0,5-1 %. Der kan således være ca. 50.000 danskere med sygdommen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar