Ideer/inspiration

Her vil det være muligt at finde forskellig inspiration.


Hvis I vil prøve kræfter med glutenfrie retter, kan I gå på opdagelse i "Kernesund Familie" bøgerne. I disse bøger er alle opskrifter glutenfrie. Ligeledes er der heller ikke gluten i palæoopskrifter.

Bagning uden gluten

Dej til glutenfrit brød har en anden konsistens end dej til almindeligt brød. Det er nemlig melets glutenindhold, der giver dejen elasticitet og en fast struktur til det færdige brød.

Glutenfrit brød bliver hurtigere tørt end almindeligt brød. Det er derfor en god idé at dele brødet op i mindre portioner og fryse det ned, så der altid er frisk brød. Eller man kan riste det på brødristeren. Derfor er det også vigtigt, at man ikke kommer for meget mel i dejen, da det herved bliver meget tørt.

Madlavning uden gluten

Det varme måltid er nemt at lave, da kød, ris, kartofler og grøntsager er naturligt fri for gluten.
Det er lidt anderledes, hvis du skal lave retter, hvor gluten indgår: Sovse, farsretter, pastaretter eller pizza.
Du kan købe glutenfri pasta i flere større dagligvarebutikker. Pizza kan du lave selv af glutenfri melblanding.
Sovse kan jævnes med majssstivelse, fx Maizena eller med glutenfri mel.
Hvis du vil lave frikadeller/gryderet etc. kan du bruge glutenfri mel, kartoffelmel eller jævning.
Panering på frostvarer indeholder tit gluten. Der er også gluten i nogle pomfritter.
For at være sikker på, at de fødevarer, du køber, er glutenfri, er det vigtigt at læse varedeklarationer. Du kan også undgå de produkter, der er nævnt nedenfor under “Indeholder gluten”.
På nogle varer står der direkte “indeholder ikke gluten”, men ellers skal man kigge på ingredienslisten. På nogle varer står der “kan indeholde spor af gluten”, og det er indtil videre i orden, at Anna Matilde få disse varer.


Bemærk! Produkternes sammensætning kan ændre sig, så det er vigtigt altid at tjekke varedeklarationen, så du sikrer dig, at varen stadig er glutenfri.
Læs mere i Sundhedsstyrelsens brochure, ‘Cøliaki og mad uden gluten